Nyheter

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel är dömd i turkisk domstol för ringa misshandel. Det visar dokument från domstolen som Sveriges Radio Ekot tagit del av. Händelsen inträffade i Turkiet 2009 och dokumentet visar att han misshandlade en släkting.

Domen för brottet blev ett villkorligt bötesstraff.

Det fascistislamistiska Partiet Nyans kampanjar för att komma in i riksdagen samt ett antal regioner och kommuner i Sverige.

Partiet riktar sig främst till invandrarväljare i storstädernas ytterområden, med budskap som att bland annat stoppa islamofobin, stoppa Israels ockupation och stoppa vad man menar är ett missbruk med omhändertagande av barn av svensk socialtjänst. Nyans verkar dock ha svårt att nå ut till några större grupper. Få invandrare känner till partiet Nyans. En granskning gjord av stiftelsen Doku visade en mycket stor andel (70,2%) av de röstberättigade invånarna i Angered med utländsk bakgrund känner inte till partiet Nyans.

Mikail Yüksel nekar till alla anklagelser.

Av partiet Nyans kandidater i riksdagslistan är var sjunde dömd för brott, det visar en granskning DN gjort. Av de 67 kandiderande har tio dömts för bland annat misshandel, rån och dopningsbrott.