Nyheter

Mikail Yüksel partiledare för Nyans i Sverige, har intervjuats i turkisk media om koranbränningarna i Sverige. Yüksel uppmanar Turkiet att kräva ett förbud mot koranbränningar och att regeringen viker sig för islamistiska krav.

– Sverige måste lära sig att böja sig, säger Yüksel till DN.

Mikail Yüksel har medverkat i en intervju i den Turkiska tidningen Sabah. Som enligt källor står väldigt nära president Erdogan nära. I intervjun uppmanar Yüksel Turkiet att gå hårt mot Sverige i en den pågående Natoprocessen.

– Helt klart så behövs lagstiftning. Sådana aktioner kan inte ses som ett uttryck för yttrandefriheten. Den svenska regeringen är fast besluten att komma med i Nato och behöver Turkiets stöd. Genom att trycka på kan Ankara hjälpa till att förhindra hatbrott som att bränna koranen, säger Yüksel till Sabah.

– Jag tycker inte att Erdogan är en antidemokrat, och Sverige måste lära sig att böja sig. Världen kretsar inte kring Sverige och vill man få något så måste man ge något tillbaka, säger Yüksel till DN.

– Vi vänder oss till Turkiet för att få hjälp med att ta itu med dessa förtryck som svenska muslimer utsätts för, säger han till tidningen.

Yüksels uttalanden har väckt en storm i Sverige. Sverigedemokraten Richard Jomshof skriver på Twitter att Yüksel är en landsförrädare.

– Islamisten Mikail Yüksel agerar som den landsförrädare han är och gråter ut i turkisk regimmedia samtidigt som han ber landet att agera mot svensk yttrandefrihet. Detta med det långsiktiga målet att omvandla Sverige till ett islamistiskt land där det bland annat är straffbart att kritisera islam”.

–Men vi ska naturligtvis inte ”böja oss” för deras krav. I stället ska vi med stolthet sträcka på oss och ta strid för vår demokrati, som just nu är hotad av en brokig skara grupper och individer vilka gör allt för att inskränka demokratin och begränsa yttrandefriheten.