Nyheter

Trots protester från Turkiet så höll i dag politikern Rasmus Paludan sin manifestation utanför Turkiets ambassad i Stockholm där han brände en koran och kritiserade Turkiets president Erdogan. Trots hot mot Paludan så genomfördes manifestationen utan några större störningar.

Några hundra individer dök upp i kylan för att stötta Paludan. Ett fåtal invandrare protesterade och skrek okvädesord mot Paludan när han kritiserade Muhammed och Erdogan. En man i publiken hävdade att Erdogan var världen bästa människa och Paludan kontrade med att fråga vad han då gjorde i Sverige om han gillade Erdogan så pass mycket.

 


När Paludan kritiserade Muhammeds gärning och tog upp att han var en krigsherre som våldtog barn, så skrek en invandrare från publiken att vikingarna mördade och våldtog dom också.

Paludan talade i närmare 40 minuter innan han brände en koran och efteråt höll han en sedvanlig frågestund med publiken där många gjorde vad de kunde för att sätta åt Rasmus Paludan med infantila frågor och aggressiva utspel mot honom.

Polisen hade gjort en ordentlig avspärrning kring Turkiets ambassad och längs Dag Hammarskjöldsväg genom diplomatstaden. Ett par hundra meter längre bort från Paludans manifestation pågick en Turkietvänlig demonstration. Paludan hade före manifestationen mottagit mängde mer hot över sociala medier och polisen verkar har tagit väldigt allvarligt på hoten med tanke på den massiva insatsen.

Foto: Roger Sahlström

Efter sitt tal fördes Paludan snabbt bort från platsen med hjälp av båt.

Foto: Roger Sahlström

På Twitter uttrycker Fahrettin Altun, chef för Turkiets kommunikationsdirektorat, landets ilska mot aktionerna och skriver att Sverige inte kan ”gömma sig” bakom yttrandefriheten.

”Om svenska myndigheter tar sin nations säkerhet på allvar och vill gå med i Nato behöver de också bry sig om deras potentiella Nato-allierade Turkiet”. skriver han.

Efter Rasmus Paludans manifestation så ”trendar” taggen #StopSweden på den turkiska språkversionen av Twitter.