Nyheter

Det väckte uppmärksamhet när Bornholms polis förbjöd Rasmus Paludan att delta i Folkemøtet på Bornholm, ett evenemang som samlar tusentals människor varje år. Det har knappt hänt tidigare att en enskild person nekas tillträde till ett offentligt möte. Polisen skyllde på en hög hotnivå. Nu visar det sig att den amerikanska ambassaden i Köpenhamn hade nära kontakt med justitiedepartementet angående Paludan. Biden-regeringen gillar inte att bränna koranen.

Allt började när Paludan brände en koran i Stockholm den 21 januari. Erdogan reagerade omedelbart och hotade med att blockera Sveriges medlemskap i NATO. Plötsligt blev Paludan en storpolitisk fråga.

Det är Jyllands-Posten som har fått tillgång till postjournalerna i justitiedepartementet som visar den nära kommunikationen mellan ambassaden och departementet. Tidningen har begärt att få se själva korrespondensen, men har inte fått det med hänvisning till hänsynen till främmande makt. Men det råder ingen tvekan om att State Department blandade sig i om Paludan skulle få delta i en politisk folkfest.

Dessutom tillkom en annan omständighet: Mette Frederiksen framträdde som en kandidat att ta över som ny generalsekreterare för NATO efter Stoltenberg.

Paludans koranbränningar blev storpolitik. Han blev ett störande inslag i utvidgningen av NATO. USA var direkt involverat i dansk inrikespolitik. Nyheten kommer som en överraskning för danska observatörer.

Officiellt hette det att förbudet infördes av hänsyn till Paludans egen säkerhet. I verkligheten kan det ha skett efter påtryckningar från Biden-regimen. Detta klingar illa i danska öron. Paludan är inte direkt älskad varken av medierna eller majoriteten av befolkningen, men att USA ska kunna bestämma vilka som får delta i Folkemøtet låter inte bra.

Redan innan ambassaden blandade sig i hade larmet gått på statsministerns kontor. Det utarbetades krisplaner.

Danmark minns självklart kostnaderna från den första karikaturkrisen 2005/2006. Nu gällde det Koranen. Med ett stort islamiskt land som medlem satt Erdogan med handen på ratten. För USA handlade det om krig och storpolitik. Då betyder yttrandefrihet i ett litet land mindre.

Men Paludan är envis. Han vägrade följa inreseförbudet. Resultatet blev att Bornholms polis införde en förbjuden zon på ön. Det såg till att hållas efterlevt av en kraftig polisstyrka.

I Stockholm var det en kristen irakier som brände en Koran.

Natten till torsdag brann den svenska ambassaden i Bagdad.

Samma sak hände med de nordiska ambassaderna i Damaskus år 2006.

Organisationen för Islamiska stater vill ha ett förbud mot koranbränningar och den svenska utrikesministern har bjudit in generalsekreteraren till Sverige.

 

Forud for Paludans Folkemøde-forbud var USA i dyb korrespondance med justitsministeriet