Nyheter

Salwan Momika, mannen som tidigare bränt en koran utanför Stockholms moské, genomförde idag en manifestation utanför Iraks ambassad i Stockholm.

I sin ansökan hade han uppgivit att han skulle bränna en koran och en irakisk flagga. Det blev varken bränning av koran eller flagga.

Polisen hade samlat rejält med resurser inför demonstrationen. Enligt Aftonbladet fanns det närmare 130 poliser på plats.

Ett hundratal motdemonstranter dök upp och de gjorde vad de kunde för att störa ut Momika. Efter en knapp timme så hade han hållit tal på arabiska, trampat på koranen och torkat skorna med en teckning av en irakisk flagga.

Ett fåtal demonstranter blev upprörda av Salwan Momikas demonstration och de skrek okvädesord till honom. En kvinna menade att han skulle skickas till Irak för att halshuggas. Samma kvinna gjorde också flera rasistiska utspel mot Salwan Momika och kallade honom för en ”import” och att han inte var svensk.

Under natten till torsdagen stormades den svenska ambassaden i Bagdad av hundratals muslimer som satte eld på ambassaden. Utrikesminister Tobias Billström (M) anklagar Irak för att ”allvarligt brustit” i sitt ansvar att skydda ambassaden.

– Regeringen har kontakt med irakiska företrädare på hög nivå för att framföra vår bestörtning. Iraks chargé d’affaires i Stockholm kommer att kallas upp till Utrikesdepartementet i samma syfte, säger Billström i ett uttalande.

Iraks premiärminister hotade under torsdagen med att bryta de diplomatiska förbindelserna med Sverige ifall koranen bränns.

Enligt polisen gick allt lugnt till och inga ordningsstörningar har rapporterats in.