Nyheter

På måndagen skedde ännu en koranbränning i Stockholm. Denna gången på Mynttorget, ett stenkast från riksdagen. Salwan Momika och hans kompanjon Salwan Najem som legat bakom tre manifestationer sa att de kommer att fortsätta tills man förbjuder koranen i Sverige.

Ett 50-tal motdemonstranter dök upp och en del av dem var högljudda och skrek svordomar mot de två männen som brände koranen. Motdemonstranterna försökte störa ut Momika och Najem genom att spela hög musik. Det påverkade dock inte koranbrännarna nämnvärt.

En stor grupp poliser stod mellan koranbrännarna och motdemonstranterna. En man fördes bort från platsen och enligt ett vittne skulle han ha försökt att kasta något på Momika och Najem.

En motdemonstrant fördes bort av polisen.
Foto: Roger Sahlström

Salwan Momika pratade genom en megafon där han framförde sin kritik mot islam och innehållet i koranen.

– Koranen måste förbjudas, sa Momika och började sen att spela boll med koranen mellan honom och kompanjonen Najem.

Efter en dryg halvtimme satte man eld på koranen till högljudda protester från motdemonstranterna som vrålade mot de två koranbrännarna.

Strax efter 14:00 lämnade Momika och Najem Mynttorget. Enligt polisen så gick manifestationen lugnt till och inga allvarliga störningar har rapporterats.

Momika och Najem har utfört tre manifestationer där de bränt muslimernas heliga bok koranen. De båda säger att det handlar om att de vill förbjuda koranen och lyfta fram relevant kritik mot islam. Det finns flera ansökningar om att bränna koranen och nästa gång de två fått tillstånd för en allmän sammankomst är på torsdag den 3:e augusti utanför Irans ambassad