Nyheter

Det avgjordes flera gånger i domstol att polisen gjorde fel när de nekade politikern Ramus Paludan demonstrationstillstånd. Trots detta fortsatte polisen att hindra Paludans demonstrationer. Nu uppger källor till Dagens Nyheter att polisen känt sig pressad att ge koranbränningar avslag av politiker och muslimska grupper.

Det är på grund av påtryckningar från islamistiska grupper och politiker som polisen valde att bortse från de vad svenska domstolar beslutat om. Det framgår av Dagens Nyheters rapportering.

Polisen har sagt att man nekat tillstånd på grund av resurs och tidsbrist, men nu visar en granskning att så är inte alls fallet. Trots flera beslut där polisen förlorat i domstol där de nekat Paludan demonstrationstillstånd så har polisen gång på gång ignorerat domsluten från domstolarna.
– Polisen struntar kort sagt i förvaltningsrätterna. ”Det är bara första instans”, säger man internt, uppger en av DN:s källor.

Enligt källor till Dagens Nyheter så är förklaringen att polismyndigheten känt sig pressade från islamistiska grupperingar och politiker som starkt kritiserat Paludans koranbränningar. Trots att det är lagligt att bränna koranen i Sverige så har dessa grupperingar lyckats med att sätta en press på polismyndigheten att försöka hindra Paludans koranbränningar.

Källor inom polisen menar att det är ett svek att polisen inte klarar av att stå upp för de grundläggande friheterna när det verkligen gäller.