Nyheter

Stram Kurs utför ett stunt: Det är snabbt ut och snabbt in. Det är över på några sekunder. Men det räcker att visa svenskarna att de har varit där och gjort vad de sa att de borde göra.

Medlemmar av det danska partiet Stram Kurs var i Rinkeby utanför Stockholm på torsdag morgon och tände en koran innan någon förstod vad som hände. Svensk polis gör vad de kan för att förhindra provokationer som denna av rädsla för upplopp.

Partiets ledare, Rasmus Paludan, har nekats inresa till Sverige. Men Ekstrabladet kunde avslöja att Paludan förmodligen kan göra anspråk på svenskt medborgarskap. Hans far var svensk och han har bott i Sverige ett tag. Det räcker att de svenska myndigheterna förmodligen inte kan neka honom medborgarskap. Då kan de svenska myndigheterna inte neka honom inresa.

Stram Kurs bränner Koranen i protest mot islamiseringen av Sverige och som ett försvar för yttrandefriheten.

Samhällsnytt rapporterar att polisen har förberett sig för upplopp och kallat in 300 extra besättningar för att kunna behålla kontrollen på lördag.