Nyheter

En man omhändertogs av polisen vid en koranbränning vid moskén på Medborgarplatsen i Stockholm. Enligt polisen och vittnen på plats försökte mannen kasta sten mot de män som brände koranen och kritiserade sharialag.

– Han försökte kasta sten, men man stoppade honom före han hann kasta någon sten mot manifestationen, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

Mannen som sökt tillståndet för att bränna koranen är en 37-årig man från Irak. Mannen bakom manifestationen säger att han vill rikta kritik mot islam genom bränningen.

– Vi kommer att bränna Koranen. Vi kommer att säga: vakna Sverige. Det här är demokrati. Den är i fara om de säger att vi inte får göra så här.

Ett hundratal muslimer samlades för att protestera mot koranbränningen. Många blev upprörda och skrek att nedsättande mot den 37-årige koranbrännaren. Ett ungdomsgäng cirkulerade bland åhörarna och försökte hetsa igång bråk och gänget skrek flera gånger att de ville “knulla” koranbrännarens mamma.

Under manifestationen så la 37-åringen bacon på koranen och höll flera kritiska tal mot islam riktade mot de muslimer som samlats. Stundtals var det upprört på platsen med gap och skrik från muslimer som menade att det koranbrännaren var olagligt.

För tillfället råder det eldningsförbud råder i Stockholms län, men enligt dialogpolisen så står grundlagsskyddet av yttrandefriheten över eldningsförbudet. Dialogpolisen berättade dock att om det uppstår fara för brand så kommer de att avbryta manifestationen och det kan då bli frågan om böter.

Polisen har tidigare stoppat flera koranbränningar med hänvisning till rikets säkerhet och svenska intressen. Domstol har dock i efterhand sagt att polisen gjort fel och de inte fick neka manifestationer likt koranbränning.

Beslutet att tillåta handlingen fördöms av flera turkiska politiker.

– Att tolerera sådana fruktansvärda handlingar är att vara medskyldig, skriver Turkiets utrikesminister Hakan Fidan på Twitter.

37-åringen som genomförde koranbränningen är nu misstänkt för hets mot folkgrupp och överträdelse av eldningsförbudet.