Nyheter

Under dagen höll tusentals muslimer ett demonstration mot koranbränning på Medborgarplatsen i Stockholm. Nu planerar islamistiska organisationer att gå till domstol för att sätta åt islamkritiker. Bränna koranen är ett hatbrott menar man.

Närmare 40000 muslimer samlades upp för att lyssna på tal och visa sin avsky mot religionskritik och koranbränning. Rashid Musa, islamist från Stockholms moské sa från scenen att de tänker gå till domstol för att se till att människor döms för hatbrott mot islam. Bakom arrangemanget låg flera olika islamistiska organisationer som alla säger sig prata för alla muslimer. I ett pressmeddelande skriver Islamiska samarbetsrådet, ”att bränna koranen är ett hatbrott och ett angrepp mot muslimer!”.

”Ett antal muslimska organisationer bjuder in till en manifestation mot koranbränningar och all form av hat och hot. Kom och stå upp för gemenskap, solidaritet, respekt och allas lika värde. Ta gärna med dig din Koran.”

– Vi är här för att stanna, vi ska ingenstans. Vi är här för att kräva våra rättigheter, sa Rashid Musa från scenen.

Muslimer på plats förklarade att det var inte frågan om religionskritik, utan om hets, hat och hot mot muslimer när bränner koranen.
– Svenskar ska respektera vår tro och vår koran. Det är en helig bok för alla muslimer, berättade en demonstrant. Det kommer att brinna överallt snart om inte svenskar visar oss muslimer respekt.

Mahmoud Khalfi, som är imam i Stockholms moské menar att det är kränkande och sårande mot muslimer när koranen bränns.

Stundtals var det hetsigt på platsen med många känslor. Polisen rapporterar att det hela gått lugnt till och att inga stora ordningsstörningar skett.