Nyheter

Under onsdagen höll Turkiets president Recep Tayyip Erdogan pressträff vid Nato-mötet i Litauen. Erdogan var tydlig i kritik mot islam måste förbjudas.

Erdogan presenterade en del av de krav han hade på Sverige om att bekämpa terrorism. Det som åsyftas här är att Sverige måste agera hårdare mot terrorstämplade PKK och deras olika förgreningar.

– Sverige kommer att presentera en plan för att uppfylla de krav som har ställts på landet. Framför allt för att bekämpa terrorismen men även andra aspekter, sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan la fokus på att Sverige kommer att stödja Turkiets EU-medlemsskapsprocess, hårt arbeta för att förhindra koranbränningar, och aktivt jobba för att stärka den svensk-turkiska relationen utanför Nato.

– De ondskefulla attackerna mot vår heliga bok koranen var aldrig godkända av den svenska regeringen och det är något vi noterat. Vi förväntar oss att Sverige framöver inte komma tolerera hatbrott som förödmjukar och gör två miljarder muslimer världen över arga. I dag stämplade FN:s råd för mänskliga rättigheter i Geneve koranbränningar som ett religiöst hatbrott, sa Erdogan.

– Vi förväntar oss inte sådana förolämpningar mot över två miljarder muslimer.