Nyheter

Turkiet är villiga att släppa i Sverige i Nato – om EU börjar förhandla med Turkiet om ett EU-inträde.

Under dagen så har Sveriges statsminister Ulf Kristersson träffat Erdogan i Vilnius för att diskutera Sveriges eventuella Nato-inträde. Strax före mötet så kom det nya krav från Erdogan.

– Öppna först vägen till Turkiets medlemskap i EU, sedan kommer vi att öppna för Sverige, precis som vi har gjort för Finland, säger Recep Tayyip Erdogan i ett tv-sänt tal enligt AFP.

EU förhandlade med Turkiet 2016 om ett medlemskap i EU men de förhandlingarna avbröts på grund av en statskupp.

Erdogan menar att Sverige inte tagit i tillräckligt när det kommer till inställningen mot terrorgrupper och koranbränningen. Erdogan har sagt att Turkiet inte kommer att släppa in Sverige om de inte förbjuder koranbränningar och intar en hårdare ställning mot terrorklassade PKK.

Att koranbränningar är ett problem för Sveriges intåg i Nato blir allt mer tydligt. Häromdagen så sa USA:s president Joe Biden i CNN att Sverige kommer att skriva om sin lag för att göra Turkiet nöjda i frågan om koranbränningar.

Mötet mellan Erdogan och Kristersson avslutades kring 18:30-tiden på måndagskvällen. EN presskonferens om mötet kommer att hållas senare under kvällen.