Nyheter

Måndagen den 18 mars hissades Natos flagga på Riksplan och Karlbergs slott i närvaro av H.M. Konungen, talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson. Vid ceremonierna närvarade även överbefälhavare Micael Bydén, statsråd i regeringen och riksdagsledamöter tillsammans med Natoländernas ambassadörer i Sverige.

När statsminister Ulf Kristersson den 7 mars lämnade över Sveriges anslutningsinstrument till den amerikanska regeringen, formellt blev Sverige en medlem i NATO. För att markera landets inträde i försvarsalliansen, hölls flagghissningsceremonier på måndagen vid både Sveriges riksdag och Karlbergs slott

– Efter mer än 200 år av militär alliansfrihet har Sverige tagit steget in i den västliga försvarsgemenskapen. Med Nato-medlemskapet har Sverige kommit hem. Vi är nu medlemmar i en försvarsallians tillsammans med våra närmsta vänner. Med Sverige och Finland som Nato-medlemmar, har Norden för första gången på 500 år ett gemensamt försvar. Vi är allierade, sa statsminister Ulf Kristersson i sitt anförande på Riksplan.