Nyheter

Sveriges medlemskap i försvarsalliansen Nato gör oss säkrare. Det sa statsminister Ulf Kristersson i ett tal till nationen från USA:s huvudstad Washington DC.

– En epokgörande händelse för vårt land.

Strax före halv sex, svensk tid, lämnade Ulf Kristersson (M) formellt över handlingarna till USA:s utrikesminister Antony Blinken i Washington.

– Jag gjorde det med en känsla av både stolthet och ödmjukhet, säger Kristersson i det tv-sända talet vid 19-tiden.

Med övriga Nato-allierades försäkring i ryggen är Sverige i dag ett tryggare land än vad det var i går, säger Kristersson.

– Vi har uppbackning. Och vår del av världen är säkrare – nu och för framtida generationer.

Kristersson understryker att Nato-medlemskapet innebär att Norden för första gången på 500 år har ett gemensamt försvar.

– Vi svenskar ska försvara friheten tillsammans med de länder som ligger oss allra närmast geografiskt, känslomässigt och värderingsmässigt.

Socialdemokraternas ledare, dåvarande statsminister, Magdalena Anderssons regering lämnade in Nato-ansökan 2022. När Ulf Kristerssons regering nu rott det i hamn kallar han medlemskapet för ”en gemensam svensk framgång” där starkt folkligt stöd och bred samsyn i riksdagen innebär en styrka för Sverige.

– Nu står vi här, stadigt, tillsammans – för fred och frihet. En för alla, alla för en, säger statsministern i avslutningen av talet.