Nyheter

Ungerns parlament har godkänt det svenska medlemskapet med en överväldigande majoritet, 188 röster för och endast 6 emot. Sverige närmar sig fullvärdigt medlemskap i NATO med ett steg.
– Detta markerar en positiv dag för Sverige och vår nationella säkerhet, kommenterade Ulf Kristersson under en särskild presskonferens på Rosenbad.

Det enda som återstår är Ungerns president underskrift. Men med Ungern för närvarande utan en president råder osäkerhet om vem som kan underteckna det officiella godkännandet, om det är presidentens ansvar eller om det kan utföras av Ungerns talman.

Denna dag är historisk, men frågorna som dominerar pressrummet på Rosenbad fokuserar mer på de sista procedurerna för Sveriges officiella anslutning till NATO, snarare än spekulationer om framtiden.

Det som kommer att hända är att ett undertecknat dokument skickas från Ungern till Washington för officiell registrering. Samtidigt kommer ett brev från Sverige att skickas till samma adress, USA:s State Department i Washington.

– För första gången på 500 år får Norden ett gemensamt försvar, konstaterar Ulf Kristersson.

– Sverige avviker nu från 200 år av neutralitet och alliansfrihet, vilket är ett betydande men naturligt steg, tillägger Kristersson, utan att förhasta sig eller fira.
– Detta markerar en svensk anpassning till världspolitiken, men det innebär inte att vi slutar sträva efter en bättre värld, avslutar Kristersson.

Under en pressträff på måndagen får Ulf Kristersson frågan om vilken reaktion han väntar sig från Ryssland.

– När det gäller Ryssland är det enda vi kan förvänta oss att de gillar inte att Sverige blir Natomedlem, säger han.

Enligt Kristersson kan Rysslands reaktioner märkas av på många sätt. Kristersson säger dock att Sverige är förberedda.

– Vi är beredda på alla möjliga saker. Det vi ser hela tiden är desinformation och cyberattacker. Jag tror hela vår del av världen står på tå för att möta många olika saker.

– Jag är övertygad om att vi är mycket säkrare nu än innan vi lämnade in vår ansökan, säger Kristersson.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnar Ungerns beslut.

”Sveriges medlemskap kommer att göra oss alla starkare och tryggare”, skriver han på X. 

Även de nordiska ledarna har uttryckt sin glädje

”Att Norden samlas i Nato är historiskt”, skriver Norges statsminister Jonas Gahr Støre på X.

”Vi ser fram emot att få in vår granne i alliansen”, skriver Finlands president Sauli Niinistö.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen säger till DR att det är en ”riktigt bra dag för Nato”.

– Det är en riktigt bra dag för Sverige, och det är en riktigt bra dag för alla oss som delar samma säkerhetspolitiska område, säger hon.