Nyheter

Det går fort i Sverige. Från att ha varit neutral i flera hundra år går man nu framåt med stormsteg, från att ha blivit NATO-medlem till att öppna upp för kärnvapen på svensk mark. I krigstid, specificeras det. Men frågan är när man gör förberedelserna.

Sverige riskerar därför att dras in i kriget genom försiktighetsåtgärder. Om man tillåter kärnvapen i krigstid kommer man med stor sannolikhet att börja diskutera när det är rätt att be om dem. För när krisen är där är det för sent.

Det är otroligt att Ulf Kristersson vågar tänka högt kring ett så allvarligt ämne. De verkar alla vara drabbade av det tillstånd som vi kallar tillvarons outhärdliga lätthet.

Nato kan placera kärnvapen i Sverige i krigstid. Det säger Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

– I en krigssituation är det en helt annan sak. Skulle det allra värsta hända måste demokratiska länder i vår del av världen förstås försvara sig mot länder som hotar med kärnvapen, säger Ulf Kristersson till Sveriges Radio.

Sverige är Natos nyaste medlem. De införlivades i försvarsalliansen i mars i år.

Kristersson säger att han tror att folket förstår uttalandet, och att allt kommer att ske på svenska villkor.

– Om det blir ett krig på vårt territorium som Sverige dras in i så är det en helt annan situation. Då tjänar hela Nato på det kärnvapenparaply som måste finnas i demokratierna så länge Ryssland har kärnvapen, tror Kristersson. (NTB)