Nyheter

Under dagen höll Sveriges Statsminister Ulf Kristersson (M) en presskonferens tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin om pågående Natoprocessen. Sanna Marin vart tydlig i att Sverige och Finland ansökte tillsammans och ska gå med tillsammans.

Budskapet från Finlands statsminister var rakt och tydligt – Sverige och Finland ska gå med i Nato tillsammans.

Statsministern tog under presskonferansen upp den kritik som riktats mot Sverige efter händelserna med koranbränning och den upphängda Erdogan-dockan.

Det får konsekvenser för bilden av Sverige utomlands, sa Kristersson, och upprepade sitt budskap till svenskarna att ”lugna ner” den nuvarande situationen. Samtidigt som han sa att han förstår och delar frustrationen.

Sanna Marin fick svara på frågor rörande koranbränningar och den upprördhet som skapats runt om i världen.

– Jag gillar inte atmosfären där Sverige presenteras som ett problembarn i klassrummet. Jag tycker inte att så är fallet. Sverige uppfyller alla krav för att bli medlem i Nato. Nu väntar på vi två länder som ska ratificera ansökningarna, och det ligger i Natos intresse att Finland och Sverige går med tillsammans.

Kristersson sa under att han hoppades på att Sverige och Finland kan vara fullvärdiga medlemmar i Nato lagom till stormötet i Vlinius.

– Sverige och Finland fortsätter mot Nato tillsammans.