Nyheter

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anlände under dagen till Sverige med sin fru Olena. President Zelenskyj träffade statsminister Kristersson (M) och kungaparet.

Besöket är Zelenskyjs första i Sverige sedan det fullskaliga kriget bröt ut den 24 februari 2022. Kristersson (M) och delar av regeringen träffade president Zelenskyj på Harpsund där de diskuterade säkerhet, EU och de svenska stödpaket som skickats till Ukraina.

Sverige kommer att utöka samarbetet med Ukraina gällande Stridsfordon 90. President Zelenskyj uttryckte en önskan om att få tillgång till Jas Gripen
– Det är så viktigt för oss, sa president Zelenskyj vid en pressträff med Kristersson (M).
Statsministern och president Zelenskyj höll en gemensam presskonferens på Harpsund.
.
– Inte bara våra flaggor har samma färg, relationen mellan våra länderna går tillbaka hundratals år, och våra band blir starkare år efter år, sa Ulf Kristersson.
Kristersson beskrev även det ukrainska folket med ordet bestämdhet, och säger att de inte står ensamma .

President Zelenskyj uttryckte en enorm tacksamhet för de svenska insatserna i Ukraina och han sa att han full ut stödjer Sveriges inträde i Nato.
”Vi ger vårt fulla stöd till Sverige på vägen mot Nato. Vi är övertygade om att tillsammans kommer vi kunna garantera långvarig fred i hela Östersjö- och Svarta havet-regionen”, skriver han på Facebook.

Efter mötet med regeringsföreträdare åkte President Zelenskyj med sin fru vidare för att träffa det svenska kungaparet på Stenhammars slott.