Nyheter

Under dagen hade Nyans partiledare Mikail Yüksel pressträff i Kista. Han inledde pressträffen med att tacka alla de som arbetat under valrörelsen. Under träffen påstod Mikail Yüksel att det förekommit valfusk som missgynnat partiet Nyans.

Mikail Yüksel berättar att förtidsröstning-lokalerna har vägrat att lägga ut Nyans valsedlar med motivering att partiet nyans inte är anmälda till valet och på de ställen Nyans valsedlar funnits så har man dolt Nyans valsedlar.  Vad är detta om inte valfusk, frågar Mikail Yüksel.

Enligt Mikail Yüksel så har Nyans kandidater behandlats dåligt i vallokalerna och mår i dag dåligt.

Mikail Yüksel menar att det svenska valsystemet är besvärligt och lätt att manipulera och han säger att det räcker med att en person, en väljare går in med en bunt valsedlar i fickan för att sabotera för ett parti – det räcker med att en röstmottagare glömmer att fylla på valsedlar.

Det är uppenbart att vi har ett enormt dåligt och besvärligt valsystem som är lätt att manipulera.

Hur kan detta tillåtas i ett land som påstås sig vara en av världens främsta demokratier. Denna fråga ställer jag för samtliga småpartier som drabbats av samma sabotage. Det är en enorm risk för demokratin. 

Enligt partiledaren så finns det dokumentation på det valfusk partiet utsatts för. 

Mikail Yüksel avslöjade att partiet kommer att ställa upp i Eu-valet och berättar att det bara behövs 160.000 röster för att komma in i EU-parlamentet. 

Europaparlamentariker Charlie Weimers (SD)  säger till Document att han inte är förvånad.

Jag är inte förvånad att Nyans ställer upp i EU-valet. Islamismen är en internationell rörelse och liknande partier finns i länder som Nederländerna och Belgien. För sverigedemokratiska väljare som inte brukar rösta i EU-val är det hög tid att omvärdera. Ju fler som röstar på andra partier, desto svårare blir det för Nyans att få mandat i EU-parlamentet.

Här framgår partiet Nyans väljarstöd i några valdistrikt i kommunalvalet från utsatta områden i fyra städer. Det är stickprov från den preliminära rösträkningen.

Nyans i kommunalvalet 2022
Rosengård, Malmö: 30,9 procent
Herrgården, Malmö: 28,9 procent
Örtagården V, Malmö: 27,3 procent

Spånga 17, Stockholm: 26,8 procent (ingår i ”övriga”)
Spånga 20, Stockholm: 21,1 procent (ingår i ”övriga”)
Spånga 22, Stockholm: 22,5 procent (ingår i ”övriga”)

Hjällbo norra, Göteborg: 20,9 procent
Hjällbo södra, Göteborg: 22,9 procent

Vivalla Ö, Örebro: 22,8 procent (ingår i ”övriga”)
Vivalla V, Örebro: 17,6 procent (ingår i ”övriga”)
Vivalla N, Örebro: 17,2 procent (ingår i ”övriga”)