Valmyndigheten har presenterat ett förslag på hur en ny valsedel för riksdagsvalet skulle kunna se ut. Det man föreslår är en valsedel där alla partier finns med på en valsedel.

Det var på ett en seminarium i Almedalen som valmyndigheten presenterade sitt förslag med så kallade enhetsvalsedlar, det vill säga en gemensam valsedel för alla partier som ställer upp i svenska valet.

– En fördel med den här valsedeln är att det inte behövs något kuvert, utan valsedeln viks och väljaren kan själv stoppa ner sin röst i urnan, efter att en röstmottagare har stämplat den, sa Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Nyqvist säger att det system man har i dag med många valsedlar är svårt för väljare att förstå och för med sig stora utmaningar och risker vad gäller till exempel logistik, säkerhet och tillgänglighet.

Valmyndighetens bedömning är att ett nytt valsedelssystem med en betydligt mindre mängd valsedlar skulle underlätta produktion, distribution och förvaring och öka säkerheten i de svenska valen. Nyqvist menar att det skulle stärka valhemligheten, göra det enklare för väljare att rösta och skapa tydligare och mer lika förutsättningar för partierna. Det kräver mindre personal i vallokalerna och underlättar logistiken för kommunerna.

– Ett nytt valsedelssystem med enhetsvalsedlar skulle stärka vår demokrati och bidra till att upprätthålla ett högt förtroende för valsystemet, sa Anna Nyqvist.

Under valet 2022 förekom det flera incidenter som enligt valmyndigheten var kopplade till valsedlarna. Valmyndigheten menar att en reformering av valsedlarna är nödvändig och en garant för en stabil svensk demokrati.