Nyheter

En ny forskningsstudie från Göteborgs universitet avslöjar att väljare som stödjer Sverigedemokraterna (SD) tenderar att förtidsrösta i högre utsträckning än andra väljare under nationella val. Detta fenomen observerades både under valen 2014 och 2018 och tycks vara kopplat till synliga valsedlar och risken för social påverkan i vallokalen.

Studien, genomförd av doktoranden Hilma Lindskog och tre andra statsvetare, granskade data från Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet och involverade närmare 9 000 individer. Enligt forskarna är det generellt mindre socialt acceptabelt att rösta på SD jämfört med andra partier, vilket kan leda till att människor avstår från att rösta på partiet eller inte öppet delar med sig av sina partipreferenser.

Enligt Lindskog visar resultaten på att SD-väljare förtidsröstar i högre grad, särskilt om de röstar i områden där acceptansen för partiet är låg. Detta kan vara en strategi för att bevara valhemligheten och undvika potentiell påverkan från omgivningen.

Till och med valet 2018 tillät det svenska valsystemet synliga valsedlar i vallokaler, vilket senare ändrades från och med 2019 års EU-val då valsedlarna började placeras bakom skärmar. Trots denna förändring verkar skärmarna inte ha påverkat SD-väljarna i valet 2022.

Enligt forskarna kan detta delvis bero på att det är etablerat bland SD:s kärnväljare att förtidsrösta. Dessutom uppmuntrar partiet till förtidsröstning genom att skicka ut valsedlar till alla hushåll före valdagen. Studien betonar dock vikten av att valsystemet värnar om valintegriteten för att säkerställa att människor känner sig trygga att rösta fritt, oavsett partitillhörighet.

Hilma Lindskog sammanfattar studien med att poängtera att ”det är viktigt för demokratins spelregler att valsystem värnar valintegriteten så att människor kan känna sig trygga att rösta hur de vill, oavsett partitillhörighet.”