Kommentarer

Hashem Ali Khan

I samma ögonblick som en polis mördas slår chocken till. Egentligen borde det inte förvåna någon. Det har bara varit en tidsfråga innan klanerna skulle avrätta en polis. Mordet ska ses som en kraftig markering och varning till polisen i Sverige. För klanerna själva var det hela bara en rent teknisk fråga: kommer polisen för nära våra områden så smäller det.

Den här utvecklingen borde polisledningen ha förstått för länge sedan. Det har förekommit flera skottlossningar mot enskilda polisers privata bostäder. Endast slumpen har gjort att inga liv gått till spillo – inte förrän nu. Den här gången ville man mörda en polis.

Polisen har länge varit svag. Den har överhuvudtaget inte blivit uppbackad av de politiker som måste till för att kunna sätta stopp för den brutala utvecklingen. Men nu är vi där: Sverige befinner sig i krig. Eller snarare: det pågår flera krig på en och samma gång. Vi har krigen mellan klanerna, krigen mot polisen, och inte minst krigen mot svenskarna själva.

Göteborgspostens chefredaktör beskriver hur vi hamnat i denna situation:

Hashem Ali Khan var efterlyst. Han var misstänkt för ett mord på en tolvbarnsmor i Libanon, inblandning i ett väpnat rån och en attack mot en polisstation, redan när han kom till Sverige i början av 80-talet.

Han dömdes senare till döden för mordet och i en granskning kunde GT/Expressen i mars berätta om klanledarens okända bakgrund: https://www.expressen.se/gt/domd-till-dodsstraff-for-mord-på-kvinna-flydde-till-sverige/

Men Hashem Ali Khan avtjänade aldrig sitt straff i hemlandet.

Trots att han var efterlyst för en rad grova brott fick han uppehållstillstånd, asyl och blev även svensk medborgare. Han skulle bli medhjälpare till polisen när de skulle lära sig hur man hanterar denna nya typ av konflikter i Sverige.

Den mellan klaner alltså!

Det är inte särskilt svårt att dra slutsatsen att Sverige får skylla sig själv när man skänker uppehållstillstånd till sådana personer.

Tre decennier senare sprider Ali Khans nätverk av släktingar skräck i delar av Göteborg. Enligt polisens kartläggning av verksamheten ägnar de sig åt skottlossningar och mord. Till slut har släkten en hel stadsdel i sitt våld.

På den andra sidan i gängkonflikten återfinns en annan klan, med ursprung i samma område i Mellanöstern.

Att det förhåller sig så är knappast någon slump.

En del av denna verklighet utgörs av Ali Khans bakgrund. En annan visar en man som kom till det nya landet med sin familj för att fortsätta att leva samma typ av liv som han förde i sitt gamla hemland.

Det innebär att klanerna betraktar samhället som ett område, vilket som helst, snarare än ett sammanhållet land. Ett område de kan härja med och plundra bäst de vill. Och detta har politikerna låtit ske. Kan någon egentligen bli förvånad över att en polis till slut blir ett mordoffer. Han kommer inte att bli den siste.