Nyheter

Regeringen överväger att engagera Sverige i två militära aktioner i Röda havet i samband med Israels krig i Gaza, meddelar utrikesminister Tobias Billström till SVT Nyheter.

De två aktionerna som diskuteras är dels Operation Prosperity Guardian, påbörjad av USA, och dels EU-insatsen Aspides, som ännu inte har påbörjats.

”Den svenska regeringens inriktning är att vi bör gå med på detta,” säger Tobias Billström.

Enligt utrikesministern är huvudsyftet med dessa operationer att skydda den civila sjöfarten från attacker från huthirebellerna, som försöker störa Israels krig på Gazaremsan, som tidigare anklagats för folkmord.

Samtidigt understryker Billström att regeringen inte kommer att fortsätta med planerna om det inte finns ett brett stöd från riksdagen.

”Om vi skickar män och kvinnor i uniform till militära uppdrag så är det en god tradition att det är brett förankrat i riksdagen. Vi vill höra vad riksdagen tycker och tänker,” säger han till SVT.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson meddelade emellertid så sent som i mitten av januari att hans parti inte stöder ett svenskt deltagande i insatserna i Röda havet.