Nyheter

En spänd stämning utspelade sig i den svenska Riksdagen när personer avlägsnades med tvång efter protester mot Israels politik och Sveriges inställning till Israel. Situationen eskalerade när utrikesminister Tobias Billström (M) höll regeringens utrikespolitiska deklaration och fastslog att Israel har rätt att försvara sig mot Hamas.

En kvinna bars ut av säkerhetspersonal efter att hon högljutt motsatt sig Billströms uttalanden och anklagat Israel för folkmord. Störningen fick talman Andreas Norlén att ingripa och uppmana de störande att genast lämna plenisalen.

– Israel begår ju folkmord, hördes kvinnan ropa.

Billström blev avbruten och talman Andreas Norlén tvingades gripa in.

– Får jag be de som stör att genast avlägsna sig från läktaren, sade Norlén.

Senare när Aron Emilsson (SD) debatterade med Morgan Johansson (S) om att stoppa stödet till FN-organet Unrwa blev det återigen protester. Någon eller några hördes skrika ett budskap för stöd till Gaza.

Spänningen fortsatte senare under en debatt mellan Aron Emilsson (SD) och Morgan Johansson (S) angående upphörandet av stöd till FN-organet UNRWA. Ytterligare protester utbröt, med röster som uttryckte stöd för Gaza.

Samtidigt pågick protester utanför Riksdagen där demonstranter höll upp skyltar med krav på att stoppa vapenhandeln med Israel och att inte svika barnen i Gaza.