Nyheter

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, Morgan Johansson, tar en hård ställning mot Hamas och anser att det inte finns möjlighet till fred så länge Gazaremsan styrs av Hamas. Det framkom efter en lång särskild debatt om Palestinafrågan som i dag hölls i riksdagen.

Det råder en bred samsyn mellan regeringen och Socialdemokraterna vad det gäller förhållningssättet till Hamas. Morgan Johansson vill att man ska bekämpa Hamas och lyfter fram den palestinska myndigheten och inleder ett närmare samarbete med Fatah för att nog en fred i området.  Det går inte att nå en fred med Hamas, menar Morgan Johansson.

– Jag tror inte att det finns några som helst möjligheter till fred så länge Hamas finns är med och styr.  Hamas måste bekämpas oförsonligt. Det finns inget utrymme för förhandlingar med Hamas, däremot så vore det klokt nu att man försöker stärka den palestinska myndigheten som finns på Västbanken. Den är en viktig motvikt i förhållande till Hamas, där skulle man, tycker jag, hitta lösningar och en väg framåt, säger Morgan Johansson.

Johansson kritiserar Vänsterpartiet för att ha gett bistånd till partiet DFLP fram till 2019. Han menar att Vänsterpartiet behöver svara på frågorna kring det och pekar på att det gäller att ha koll på vilka man samarbetar med.

– Det är extremt viktigt att se till att de man samarbetar med i biståndshänseende att det är partners som står upp för demokrati och fred, allt annat är oacceptabelt.

Alla riksdagspartier delar synen att det behövs en humanitär fortsatt hjälp till Gaza. Det var vänsterpartiet som tidigare i veckan krävde en särskild debatt i frågan.