Nyheter

Fem ryska diplomater utvisas från Sverige. Det rapporterar SVT med hänvisning till utrikesministern.

– Deras aktiviteter på vårat territorium har varit oförenligt med deras status som diplomater, säger Billström till SVT.

Under tisdagen kallade Sverige upp Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev och underrättat honom om att fem personer som är anställda vid ambassaden ombeds lämna landet. Det berättar utrikesminister Tobias Billström i en intervju med SVT Nyheter.

Orsaken är enligt Billström på grund av att ”deras aktiviteter är oförenliga med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser”.
Beskedet kommer två veckor efter att Norge utvisat 15 ryska diplomater. För ett år sedan utvisade Sverige diplomater som man misstänkte vara ryska underrättelseofficerare. Enligt Säkerhetspolisen är var tredje rysk diplomat en spion och utgör ett hot mot Sverige.

Viktor Tatarintsev eller ryska ambassaden vill inte ge några kommenterar.