Nyheter

Socialdemokraterna uppmanar riksdagsledamoten Jamal El-Haj att avgå från sin post. Meddelandet kom under en presskonferens från Socialdemokraterna i Skåne.

”Vi har gemensamt kommit fram till att han inte längre har vårt förtroende,” säger Niklas Karlsson.

”Hans agerande har skadat Socialdemokraterna,” tillägger Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne. Så här långt har det inte kommit något svar från Jamal El-Haj angående om han kommer att lämna sin plats i riksdagen. ”Vi har bett honom att lämna sin uppgift.”

Så sent som på fredagen avslöjade Expressen att Jamal El-Haj hade kontaktat Migrationsverket för att uttala sig om en asylfråga som gällde en konservativ imam. Niklas Karlsson undviker att peka ut en specifik händelse som har lett till beslutet att avsätta El-Haj från riksdagen och säger att det är en gemensam bedömning.

”Hans agerande har skadat Socialdemokraterna,” upprepar Niklas Karlsson. Så här långt har det inte kommit något svar från Jamal El-Haj angående om han kommer att lämna sin plats i riksdagen. ”Vi har talat med honom idag, men det finns skäl att tala med honom igen,” säger Niklas Karlsson. ”Vi har gemensamt kommit fram till att han inte längre har vårt förtroende.”

Partiledaren Magdalena Andersson hade tidigare uttryckt starkt förtroende för Jamal El-Haj vid flera tillfällen, men nu har partiet svängt.

Beslutet fattades av Socialdemokraterna i Skåne, men partiledningen är informerad, säger Niklas Karlsson. ”Att diskutera förtroendefrågor är inga lätta beslut, det är inget man tar lätt på. Det har varit en lång och svår process för oss, och det är inga beslut som tas med glädje.”

Jamal El-Haj har dragit röster för Socialdemokraterna i Malmö. Där har partiet fått konkurrens från partiet Nyans, som enligt tidigare uppgifter ska ha närmat sig Jamal El-Haj. Hittills har han dock avvisat Nyans.