Riksdagsledamoten Jamal El-Haj från Socialdemokraterna har hamnat i hetluften efter att det avslöjats att han försökte påverka ett asylärende gällande en egyptisk imam genom att kontakta Migrationsverket. Denna imam har ifrågasatta kopplingar då han delar inlägg från organisationer som är stämplade som terroristiska, inklusive Muslimska brödraskapet, på sina sociala medier.

Socialdemokraten Jamal El-Haj

Detta är inte första gången Jamal El-Haj hamnar i blåsväder. Tidigare förra året deltog han i en Palestinakonferens, trots rekommendationer från sitt eget parti, vilket också ifrågasattes på grund av kopplingar till Hamas.

Enligt uppgifter från Expressens ledarsida, försökte Jamal El-Haj påverka Migrationsverket genom att ringa och lämna positiva vittnesmål om imamen, som regelbundet predikar i moskén Skandinaviska Wakf i Malmö. I en anteckning från samtalet som gjordes i juni 2017, anges det att El-Haj uttryckte att det vore en förlust för Sverige om imamen inte fick stanna, men han ville inte att dessa uppgifter skulle tas med i ärendet.

Vidare rapporterar Expressen att den aktuella imamen tidigare har föreläst i en moské där två salafistpredikanter även var närvarande, varav en senare pekades ut som en säkerhetshot. Dessutom har imamen på sina sociala medier delat inlägg från personer inom Muslimska brödraskapet och hyllat deras ledare, som bland annat legitimerat självmordsbombningar och uttalat sig kontroversiellt om Förintelsen.

I ett mejl till Expressen försvarar sig Jamal El-Haj med att hans avsikt med samtalet till Migrationsverket endast var att tillföra relevant och samhällsnyttig information. Han medger dock att handläggaren kunde ha uppfattat samtalet som ett försök till påverkan och att han i efterhand inser att det var fel av honom att agera på det sättet, särskilt med tanke på att han var ny i riksdagen.