Nyheter

Göta Hovrätt fastställer domen mot man som spred film med koranbränning och högerextrem musik

En kontroversiell händelse från 2020 får nu sin rättsliga uppföljning när Göta Hovrätt bekräftar tingsrättens beslut gällande en man som spred en film där en koran bränns ackompanjerad av högerextrem musik. Filmen, som spelades in framför Linköpings domkyrka, ledde till att mannen dömdes för hets mot folkgrupp.

I filmen, som delades på både Twitter och Youtube, ses en koran eldas med bacon på en grill, med en islamofobisk skylt synlig under. Ljudspåret inkluderar den kontroversiella låten ”Remove kebab”, känd för att vara populär i högerextrema kretsar och kopplad till Brenton Tarrants terrordåd mot moskéer i Christchurch, Nya Zeeland, 2019.

Domen fastställer att koranen och baconet lämnades vid en moskés entré i Linköping som en del av handlingen.

Detta fall är det första av sitt slag i Sverige där en koranbränning har inkluderats som en del av åtalet för hets mot folkgrupp. Domen markerar en viktig milstolpe i rättssystemets hantering av liknande kontroversiella händelser.