Nyheter

Hani Bilal Madi som hyllats för sitt engagemang mot korankravaller och blivit uppmärksammad i medierna, döms nu till 3 års fängelse för inbladning i korankravallerna i Örebro. Straffet blir tre års fängelse.

Hani Bilal Madi är ordförande i föreningen ”For the People” Efter korankravallerna i Örebro såg han till att ungdomar städade upp efter oroligheterna. Han uppmärksammades i media för sitt engagemang och fick flera priser, bland annat som Årets förebild 2022.

Under städningen av parken delade Hani Bilal Madi ut blommor till drabbade husägare och till polisen.

– Vi ville visa kärlek till dem, sa Hani Bilal Madi i en intervju med SVT.

Hani Bilal Madi identifierades i den massiva förundersökning som gjorts som en av alla dom som kastade sten mot polisen under korankravallerna i Örebro. Han häktades strax efter gripandet på sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Under rättegången erkände Hani Bilal Madi att han deltagit i korankravallerna i Örebro, men hävdade att han var i parken för att förhindra allvarligare brottslighet.

Nu finner tingsrätten Hani Bilal Madi skyldig till att vid flera tillfällen kastat stenar och att det inte finns någon tvekan om att stenkastandet var riktat mot polisen. Bland bevisen finns en av polisens övervakningsfilmer där 20-åringen syns kasta sten mot polisen.