Nyheter

Göteborgs tingsrätt har dömt en kvinna till fängelse för krigsförbrytelser i Syrien. Händelserna ska ha skett i Raqqa 2014. 

Det var i samband med att IS hade placerat ut lemlästade kroppar vid en rondell i centrala Raqqa som kvinnan vid två tillfällen publicerat fotografier av avhuggna huvuden som spetsats på staketet runt rondellen.

I inlägg på sociala medier har kvinnan skrivit nedsättande kommentarer om personerna på bilderna och gett uttryck för att de förtjänat vad de utsatts för.

I domen går det att läsa:

Publiceringen av bilderna tillsammans med de nedsättande kommentarerna har ansetts utgöra en nedsättande behandling som varit ägnad att allvarligt kränka den personliga värdigheten av skyddade personer enligt straffbestämmelsen om krigsförbrytelse. Kvinnan hade på ett tydligt sätt uttryckt sin sympati med IS agerande och hennes handlande har ansetts stå i samband med den väpnade konflikt som då pågick i området.

På  sociala medier har kvinnen ett stort antal följare. På Tiktok följs hon av närmare 20.000 personer. I ett meddelande till sina följare skriver hon:

”Ni har fått en fel bild av mig tack vare media, jag är inte som de påstår att jag är, jag är inte ond, jag hatar inte homosexuella, jag har inte gått och mördat människor”.

Hon skriver vidare:

”Jag vet vad jag gjorde, jag hamnade med de här IS på grund av att de tvingade mig, jag blev självklart hjärntvättad. Jag ska inte sitta här och ljuga för er, men jag är inte vad ni tror”.

Kvinna döms också för hot mot tjänsteman och grovt förtal, mot två socialsekreterare. Straffet bestämdes till tre månaders fängelse.

Mål: B 4663-22, B 7721-21