Nyheter

På sociala medier kallar hon sig för Umm Fidah – nu heter hon Fatosh Ibrahim och är uppvuxen i Göteborg. Hon har stridit för IS och nu åtalas hon för folkrättsbrott. I dag försörjer hon sig som häxa genom att sälja besvärjelser online under skyddad identitet.

Rättsväsendet har utrett Fatosh Ibrahim i över åtta år och nu anser sig åklagaren Thomas Ahlstrand sig vara säker kring ett åtal och väcker därför åtal mot Fatosh Ibrahim, 35, för krigsförbrytelse vid Göteborgs tingsrätt.

”Fatosh Ibrahim har i anslutning till det vid ett eller flera tillfällen utsatt flera enligt folkrätten skyddade döda personer för förödmjukande eller nedsättande behandling som varit ägnad att allvarligt kränka den personliga värdigheten”, står det att läsa i åtalet.

2014 publicerade hon bilder på sin Facebooksida med  avhuggna huvuden spetsade på ett staket av terrorsekten IS i Raqqa.

Bild: Polisens förundersökning

Bild: Polisens förundersökning

”What? U talking to me? Ops u are headless. This is what we do to Bashars soldiers”, står det i det inlägg som kvinnan i förhör sagt att hon själv publicerat på Facebook
”Det här gör vi med Bashars soldater”, skrev hon till bilden.

När Fatosh återvände till Sverige förhördes hon har polisen. Hon var då inte misstänkt för något brott utan hördes enbart om sin vistelse i Syrien. Under förhör berättade hon att hon saknade adrenalinet från kriget. Hon hävdar i förhör att hon åkte till Syrien för att träffa sin bror och hade inga planer på att ansluta sig till några islamister.

– Jag skulle ju bara besöka min bror i två veckor. Men när jag såg hur syrierna hade det så hade jag inte hjärta att åka hem. Jag stannade för att hjälpa till. Det var mitt mål att hjälpa de civila syrierna

I samma förhör säger hon dock att hon anslöt sig till IS

– Samma dag som min dotter föddes blev min bror skjuten i huvudet och hamnade i koma. I förhöret berättar hon om att ledarna för den grupp hennes bror var med i anslutit sig till en islamistisk grupp.

Så på det sättet kan man säga att jag gick med i ISIS, säger hon i förhör.

Under sin tid i Syrien publicerar Fatosh flera inlägg på sitt Facebookkonto, vilket hon erkänt i förhör. På en av bilderna hon använder som profilbild håller hon en Kalasjnikov.

Bild: Polisens förundersökning

I förhör förklarade hon att det det var dotterns pappa som tog bilder på henne. Han skulle visa mig hur man använder ett automatvapen, säger hon i förhör.

Förundersökningsmaterialet är massiv och fullt med bilder på hennes  gärningar i Syrien. Stora delar av materialet är sekretessbelagt.

I förhör förklarar hon bilderna och säger att det var dumt och att det handlade om ett bråk.

– Ja. Alltså det här var dumt det jag gjorde. Jag borde inte ha lagt upp dem. Jag… Det var bara en impulsiv handling jag gjorde när jag hamnade i tjafs med några grabbar från… äh… vad heter det… Trollhättan, säger Fatosh Ibrahim i förhör om bilderna med de avhuggna huvudena från Syrien.

Enligt källor så var hon under sin tid i Syrien var hon med och startad upp Islamiska statens kvinnobrigad.

”Kan vi inte starta en brigad för bara systrar och bekämpa svinen och be för martyrskap”, skrev hon i ett öppet inlägg på Facebook. Kvinnobrigaden får namnet al-Khansa, en arabisk metafor för skönhet.

IS-brigaden hade mellan 60 och 70 kvinnor. Kvinnobrigadens huvuduppgift var att se till att övriga kvinnor som lever i islamisternas självutnämnda kalifat följer de strikta sharialagarna, skriver Fria Tider.  Fatosh Ibrahim förnekar att hon drivit en kvinnobrigad och säger att någon sådan aldrig har existerat.

I förundersökningen framgår att Fatosh Ibrahim tidigare delgivits misstanke om folkmord eller medhjälp till folkmord, och brott mot mänskligheten eller medhjälp till det. När hon åtalades i december var det för krigsförbrytelse.

2021 delgavs Fatosh Ibrahim misstanke om brott. Hon påstår fortfarande att hon åkte till Syrien för att hjälpa de civila och att ISIS tvingade henne att ansluta sig till dom. Hon erkänner att det är hon som publicerat bilderna men att det inte är hon på på bilderna.  Fatosh hävdar att hon bland annat drev ett apotek under sin tid i Syrien och hjälpte civila genom att dela ut gratis medicin till dom.

Idag lever IS-häxan med skyddad identitet i Sverige.

Fatosh Ibrahim bror, Hassan al-Mandlawi dömdes 2015 till livstids fängelse för terroristbrott i svensk domstol.