Nyheter

Efter polisens tillslag i Tyresö kan uppemot 70 islamiska föreningar riskera att förlora sina statsbidrag, inklusive Sveriges muslimska förbund (SMF), enligt rapporter från Sveriges Radio P4 Stockholm. Isak Reichel, chef för Myndigheten för stöd till trossamfund, uttrycker att SMF ”kanske” kan förlora sitt bidrag, men att man fortfarande behöver mer information om händelsen innan några definitiva åtgärder kan vidtas.

Under tillslaget i Tyresö greps och anhölls fyra personer misstänkta för förberedelse till terroristbrott. En av räderna genomfördes mot en lokal tillhörande en islamisk förening som sedan 2016 har mottagit nästan en halv miljon kronor i bidrag från SMF. SMF, som årligen fördelar miljontals kronor till ett 70-tal föreningar och församlingar, har beslutat att stoppa bidraget till den berörda föreningen i Tyresö och frysa dess medlemskap i avvaktan på utredningens utveckling.

Ordföranden för SMF, Tahir Akan, meddelar till Aftonbladet att man har agerat genom att stoppa bidraget och frysa medlemskapet i den aktuella föreningen. Detta skedde efter att det blivit känt att de gripna personerna har kopplingar till terrororganisationen IS i Somalia. I ett av tillslagen beslagtog polisen även vapen.