Nyheter

Myndigheter har betalat över 100 miljoner kronor till romska föreningar som kopplade till en känd människorättsaktivist. Dagens Nyheter avslöjar nu att pengarna är borta och myndigheter utreder nu var över 100 miljoner kronor tagit vägen.

Erland Kaldaras Nikolizsson har gjort sig känd som människorättsaktivist för romska frågor. Kaldaras Nikolizsson driver flera föreningar och han var med att grundande Romska ungdomsförbundet som han varit talesperson för. Han har varit den person myndigheter och journalister vänt sig till gällande romska frågor i Sverige. Han var drivande i kritiken mot Malmöpolisen efter DN:s avslöjande om deras olagliga romregister 2013. Han har träffat kungen, statsministrar, politiska makthavare och sitter i regeringens romska referensgrupp.

DN har granskat dokument och utbetalningar från svenska myndigheter till romska föreningarna sedan 2010. Det rör sig om över över 100 miljoner kronor som betalats ut till olika romska föreningar och projekt, pengar som nu saknas.

Efter brister i bokföringen så stoppade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) utbetalningar till flera romska föreningar. Då hade det betalats ut över 40 miljoner kronor till Romska förbundet. Till sin hjälp för att att utreda så tog MUCH in revisionsbyrån KPMG som i en rapport skriver:

”I de omfattande stickprov som gjorts i granskningsunderlaget har KPMG funnit brister i mer än 50 procent. I många fall saknas helt underlag för utförda transaktioner”, står det i dokument DN har tagit del av.

I en utredning från en revisionsbyrå som gjorde 2021 att bidragspengar hade slussats mellan de olika föreningarna. Den visade också på stora felaktigheter i bokföringen. Man misstänker att pengar gått till privat konsumtion och att ett stort antal utbetalningar aldrig bokförts.

För 2019 handlade det om 1,1 miljoner kronor där pengar förts vidare till andra närstående föreningar, och utan att utredningen i de flesta fall kunnat klargöra vad pengarna faktiskt använts till.

Även kulturrådet stoppar sina betalningar till Romska kulturcentret, som gett närmare 11 miljoner kronor. Trots dessa brister och felaktigheter så fortsätter flera myndigheter att betala ut bidrag till romska föreningar.

– Här var det stora brister, det går inte att följa om pengarna används korrekt. Det är tillräckligt för att vi inte ska kunna bevilja stöd, säger Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef på Kulturrådet.

 

DNs granskning

Les også