Nyheter

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman döms för mordet på Tove. Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, döms till livstids fängelse. Det betyder att dom två är de första kvinnorna som döms till lagens hårdaste straff.

”När det gäller åtalet för mord har tingsrätten funnit att Johanna Leshem Jansson agerat med avsiktsuppsåt och Maja Hellman med insiktsuppsåt”, skriver tingsrätten i domen.

De döms för mord och grovt gravfridsbrott, och tingsrätten anser att de har agerat i samförstånd. Båda kvinnorna har suttit häktade sedan dagen efter Toves försvinnande.

Tingsrätten menar att Johanna Leshem Jansson har och strypt Tove och samtidigt som Maja Hellman har hållt i hennes armar. I domen går det att läsa att Johanna Leshem Jansson har agerat med avsiktsuppsåt och Maja Hellman har agerat med insiktsuppsåt.

Under rättegången har Maja Hellman redovisat för sin version, där hon menar att hon legat och sovit, och plötsligt funnit Tove inlindad i ett lakan i lägenheten. De bedömer tingsrätten vara en efterhandskonstruktion.

Den avgörande bevisningen menar tingsrätten var rättsläkarens utlåtanden om att Tove dog av kvävning genom strypning, samt vittnesmål från en granne och mobiltrafik. Tillsammans har utredare kunnat kartlägga vad som hänt och när.

– Där säger hon särskilt att de skador som offret hade inte kan ha uppstått på det sätt som 20-åringen har berättat, utan hon måste ha hållit ett mycket hårdare och längre tag. Och det är uteslutet med någon annan dödsorsak än att hon har kvävts genom strypning, säger Erik Handmark, rådman vid Eksjö tingsrätt. Det har också enligt Handmark funnits uppsåt att döda och agerandet efteråt visar på ”sinnesnärvaro och rationella överväganden”.

Uno Karlsson, målsägandebiträde för Toves familj är nöjd med domen och menar att den är välskriven.

– Det är en välskriven dom och det är bra att man slår fast att det här inte är någon olyckshändelse, utan att det faktiskt är ett mord. Sen kan man konstatera att det känns rimligt utifrån tingsrättens resonemang att man dömer inte bara en person utan båda två som gärningsmän för det här mordet, säger han.

– Familjen är tillfreds med att båda personerna hålls ansvariga för Toves död, säger Uno Karlsson, målsägarbiträde för Toves familj till Aftonbladet.

Båda de dömda kommer att överklaga, meddelar deras advokater.