Nyheter

Misstänkta bedragare som systematiskt riktade sig mot äldre ensamma personer har nu dömts till fängelse och livstidsutvisning av Varbergs tingsrätt. Två män, som noterades agera misstänkt vid en bankomat i Lidköping den 11 september, fängslades efter en omfattande utredning.

Polisen i Lidköping lade märke till de två individerna som bar på över 60 000 kronor i kontanter, utan att kunna förklara varför. Det visade sig att männen var inblandade i en serie åldringsbrott över södra Sverige. Deras modus operandi involverade att observera äldre personer när de knappade in sina pinkoder vid butikskassor och sedan distrahera dem för att stjäla deras bankkort. Därefter togs kontanter ut från deras bankkonton vid bankomater.

Martin Kihlsten, utredare i västra Skaraborg, kommenterade: ”Vi har samlat ihop anmälningar från olika delar där männen misstänktes vara inblandade i åldringsbrott. Målet var att visa på det systematiska mönstret av deras brottslighet vid återkommande tillfällen i Sverige.”

Efter en lång och grundlig utredning har de två männen nu fått sin dom. De döms för 25 fall av grovt bedrägeri, 14 fall av grovt egenmäktigt förfarande och tre fall av grov stöld. Var och en av dem får 2,5 års fängelse och ska utvisas omedelbart, med ett förbud mot att återvända till Sverige. Dessutom måste de gemensamt betala skadestånd på totalt 246 000 kronor.

Martin Kihlsten avslutar: ”Med denna dom känner vi att de drabbade äntligen har fått rättvisa.