Nyheter

Regeringen har fattat beslut om att ge mer militärt stöd till Ukraina. Sverige kommer skicka avancerade pansarvärnsrobotar till Ukraina. Dessutom ska Försvarsmakten få i uppdrag att förbereda leverans av artillerisystemet Archer till Ukraina. Det meddelar regeringen på en pressträff under morgonen där man presenterade massiva stödpaket till Ukraina.

På pressträffen närvarade Ulf Kristersson (M), försvarsminister Pål Jonson (M), Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) deltog.

Kristersson inledde pressträffen med att berätta om det allvarliga läget i Ukraina och sa att Ryssland begår krigsbrott och ansvariga ska ställas inför domstol.

Sverige kommer även att bistå med flera olika typer av vapen. De system och vapen Sverige kommer att skicka är pansarvärnsrobot 57 och 50 stycken stridsfordon 90.

– Det är ett av världens bästa stridsfordon, sa energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Det är ett system som är snabbt, kan förflyttas på hjul och snabbt avfyras med precision. Länge har det stått långt upp på Ukrainas önskelista, men det är inte förrän nu som Sverige skickar dit det, sa Ebba Busch.

Även pansarvärnsroboten NLAW ingår i leveransen, berättade Kristerssons under pressträffen. Fokuset för paketet är markstrider sa försvarsminister Pål Jonson (M) under pressträffen.

Kriget kommer inte ta slut i närtid sa Ebba Busch och säger att de vill sända en tydlig signal till Ryssland att de har fel i sitt antagande att de har tiden på sin sida.

– Vi ska öka stödet till Ukraina, säger energi- och näringsminister.

Archer har länge varit efterfrågat från Ukraina. Kostnaden för stödet kommer att hamna på ca 4,3 miljarder kronor.

Archer är en vidareutvecklad version av artilleripjäsen Haubits 77B, som har uppgraderats för bättre prestanda och kan fjärrstyras via en dator i förarhytten. Systemet monteras på en tung terrängvagn, Volvo A30E, som har skydd mot splitter, brand och minor samt bullerskydd och ballistiskt skydd.