Nyheter

Regeringen har föreslagit ett nytt stödpaketet till Ukraina. Det ska innehålla krigsmateriel till ett värde av 3,4 miljarder kronor, sa försvarsminister Pål Jonson (M) på en pressträff på tisdagen.

– Det kan bli ett långvarigt krig och därför har vi behov av att långsiktigt stötta Ukraina, sa försvarsministern.

Sverige har tidigare donerat militär utrustning till Ukraina för omkring 17 miljarder kronor.

– Ukrainarna har signalerat till oss att de har ett mycket stort behov av stödpaket vad gäller ammunition och reservdelar. Vi har en nära dialog med Ukraina innan vi presenterar nya stödpaket, för att träffa rätt syfte, sa Pål Jonsson.

Det nya stödpaketet innehåller bland annat ammunition till Stridsfordon 90 och artilleripjäsen Archer. Sverige kommer även att donera transportfordon, minröjningsutrustning och ammunition till luftvärn.

Hur mycket mer kan Sverige ge i närtid?

– Vi har varit tydliga från svensk sida att stötta Ukraina också ett sätt att investera i vår egen säkerhet. Varje stödpaket som skickas så fattar vi
sådana beslut i nära dialog med Försvarsmakten. Försvarsmakten. har också gjort
bedömningen att detta är försvarsmateriel som man kan undvara under en begränsad tid. Under förutsättning att det blir så att Försvarsmakten både får nya ekonomiska medel för att genomföra återanskaffning och att det finns en försvarsindustriell produktionsfaktor. Det här är beslut som stärker Sveriges säkerhet.

Det är stora materiella insatser. Hur påverkar det här det svenska försvaret?

Framför allt så påverkar det ju Försvarsmaktens långsiktiga tillväxt och Försvarsmakten har på ett utmärkt sätt både utbildat ukrainska soldater och man har också donerat mycket försvarsmateriel. Och när vi gjort det i bred politisk samsyn vill jag, vill jag understryka att det påverkar tillväxten. Men det ska ju vägas mot att den är kriget också, militärt och politiskt är en katastrof för Ryssland. Ryssland är också kraftfullt försvagat på grund av kriget. De har förlorat hälften av sina stridsvagnar och enormt många soldater under en begränsad tid så kan vi ju ta den risken också i ljuset att Ryssland är kraftigt försvagade, framför allt på markstridssidan

Det har  diskuterats om Ukrainska få flygplan antingen F16 eller till och med JAS.

– Vi har inga omedelbara planer på att skicka Gripen till Ukraina och det har i grunden att göra med att Ryssland är för svaga på markstridssidan Men deras luftstridskrafter är i det närmaste intakt och deras sjöstridskrafter likaså. Vad vi har sagt från svensk sida är ju att vi ingår i ett internationellt samarbete med ett tiotal andra länder på stridsflygsområdet och luftförsvarsområde där vi arbetar gemensamt med de och hur vi
kan stärka Ukrainska försvaret Det andra är att Ukraina genomför orienteringsutbildning av Gripen systemet, vilket innebär att Ukraina kan skicka piloter men även markpersonal för att testa Gripensystemet både genom att flyga och simulatorer men också se hur systemet funkar.