Nyheter

I dag höll försvarsminister Pål Jonsson (M) en pressträff där han presenterade en budgetsatsning som kommer göra att Sverige infriar Natos målsättning att satsa två procent av bruttonationalprodukten på försvaret. Försvarsbudgeten utökas med 27 miljarder nästa år. Jonsson uttryckte kritik mot att försvaret så hårt dragits ner och säger att en försvarsförmåga tar tid att bygga upp.  Nedmonteringen var ett misstag och får inte göras om.

Hur ser du på tillskottet i den nya försvarsbudgeten och hur viktigt är det att komma upp i Natos minimikrav redan nu?

– Det är nödvändigt för en investering i vår egen säkerhet och vår egen försvarsförmåga. Till det hör ju naturligtvis också att det finns en förväntan och bild inom NATO på att man når 2 procent och det kommer vi att göra nästa år.

Nedmonteringen av det svenska försvaret gick rätt snabbt. Hur ser du på hastigheten i avyttringen av regementen och militära fastigheter ?

– Att det var ett misstag och avvecklingen av försvarsförmågan gick för snabbt och den gick för långt och det tar tid att bygga upp en bra försvarsförmåga em det går rätt snabbt och rasera den. Det är misstag som inte får göras om.

Hur viktigt är ge ett fortsatt stöd till Ukraina?

– Det är avgörande. Ukraina ska återfå sin territoriella integritet och sin frihet att vi fortsätter att stötta dem med olika typer av plattformar och system. Men det handlar inte bara om att hjälpa Ukraina, utan handlar också om att investera
i vår egen säkerhet för Ryssland. Det är för vår egen säkerhet så att det är väl avvägt och som sagt en investering också i vår egen säkerhet.