Nyheter

Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson, Peter Hultqvist, uppmanade vid en pressträff att regeringen fortsätta att stötta Ukrainas försvarskrig mot Ryssland. Vi måste förse Ukraina med finkalibrig ammunition, sa han under pressträffen.

Under pressträffen så sa Hultqvist att Sverige ska tillsammans med resten av Europa förse Ukraina med vapen, reservdelar och ammunition, så att de står emot Ryssland.

– Vi måste fortsatt stå enade för Ukraina och Europas säkerhet, säger han.

Hultqvist berättar att han hittills är nöjd med samarbetet med regeringen och de övriga riksdagspartierna.

– Hittills har vi 13 överenskommelser med bred politisk förankring. Låt oss fortsätta med det.

Inom vilka områden är det akut att hjälpa Ukraina?

– Det är ju så att de behöver ha stöd på ett brett fält av olika typer av vapensystem och olika typer av ammunition och vissa kan göra vissa saker och andra kan göra andra saker. Men nu är det så att det har gått också så att vi har gett mycket donationer och eftersom att det naturligtvis tär på de egna förråden så krävs ju också att vi kommer igång med direkt produktion.

Är det någon risk för det svenska försvaret som du ser det i hjälpen till Ukraina.

– Risken är ju att Ukraina inte är lyckosamma i sin krigföring och det är liksom den stora risken för att det ska bli stora problem också i övriga Europa så därför måste vi stödja Ukraina och se till så att de är framgångsrika i kriget

Hultqvist säger avslutningsvis att det enda alternativet är att Ukraina vinner kriget.