Ur flödet/i korthet

Ukraina kan inte konkurrera med Ryssland i mängden soldater, stridsvagnar eller artilleri, men med högteknologiska vapen och system från utlandet är vi effektiva på slagfältet, säger Ukrainas vice försvarsminister Ivan Hawryluk.

Vapnen från väst är bättre än Rysslands, men problemet är att det inte finns tillräckligt med dem, och det är bara mer av allt – raketer, ammunition, drönare – som kan säkerställa framgång, säger Hawryluk på måndagen i en intervju med Die Welt.

Ryssland har fördelen av att ha planerat detta krig i flera år, säger han:

Ukraina kan inte konkurrera med Ryska federationen när det gäller resurser, ekonomi, personal, försvarsindustrins kapacitet eller vapenproduktionens omfattning. Ryssland har samlat på sig vapen i decennier och har förberett sig för ett krig med Ukraina i flera år.

För egen del saknar Ukraina tillräckligt av det som skapar framgång:

Många utlandstillverkade raketvapen, flerpipiga raketgevär och artillerisystem som anskaffats till Ukraina har bevisat sin effektivitet på slagfältet och jämfört med rysktillverkade är de överlägsna. Men vi behöver mer moderna vapen från våra partners.

De vapen som för närvarande levereras är bara tillräckliga för att försvara status quo, inte för att återta terräng:

Vapenleveranser från Väst är av avgörande betydelse för oss. Mängden och typen av vapen vi behöver från våra partners kommer naturligtvis att bero på uppgifterna vid fronten och de insatser som planeras av vår generalstab. Om det handlar om försvar, om att stoppa attacker, så finns det en viss mängd. Om målet är att samla reserver för en motoffensiv är den erforderliga mängden militärt stöd betydligt större.

Radikala förändringar vid fronten kommer bara att vara möjliga genom en komplex kombination av många åtgärder, analyserar Hawryluk.

Utan ett tillräckligt antal F16-flygplan, bomber för långdistansartillerisystem, ATACMS-missiler, Storm Shadow/Scalp (brittiska och franska kryssningsmissiler, red.), flerfunktionsdrönare och andra moderna vapen är det svårt att skapa betydande förändringar vid främre.

Krigets aritmetik är enkel, förklarar den ukrainske generalen: Man måste ha numerär eller teknisk dominans. Men Ukraina har ingetdera utan radikalt större försörjning från Väst.

Efter det kalla krigets slut fick europeiska vapentillverkare inte några större beställningar på länge. Det verkar som om ingen förutom ryssarna har förberett sig på långa krig. Och att utöka produktionen och ta till sig ny kunskap sker inte över en natt.

Mängden ammunition är helt avgörande, förklarar Hawryluk:

Om vi ​​bara har ett begränsat antal artillerigranater med tillräckligt lång räckvidd för att förstöra fiendens logistiska och militära infrastruktur, innebär det att fienden kommer att klara av att förse sina förband vid fronten med så mycket ammunition och bränsle som möjligt.

Det är fortfarande personal och skytte som är viktigast, men drönarnas roll har blivit viktigare, säger generalen.

[Drönare] utför ett brett utbud av uppgifter, från spaning och fjärranalys till målval och finjustering av sikte. Drönare förbättrar artilleriet avsevärt, till exempel när de ”belyser” ett mål och kan ställa in siktet i realtid.

Men sådan utrustning kräver också mer personal som genomgått specialutbildning, påpekar han.

Hawryluk vill inte spekulera i krigets utgång. – Det är bättre att fokusera på konkreta uppgifter, säger han.

Generalen säger det inte rakt ut, men det han säger visar med all önskvärd tydlighet att det är Väst som avgör vilken grad av motstånd som Ryssland kommer att möta.