Nyheter

Den 23 januari, samlades representanter från industrin, energisektorn och myndigheter på initiativ av energi- och näringsminister Ebba Busch för att diskutera regeringens föreslagna energipolitiska mål. Dessa samtal är en fortsättning på den dialog som inleddes under hösten 2023 och utgör en viktig del av arbetet med den kommande energipolitiska inriktningspropositionen.

Energi- och näringsminister Ebba Busch uttryckte vikten av samarbete med orden, ”Den stora omställning vi befinner oss i kräver samarbete. Jag är därför glad att återigen ha träffat representanter från energibranschen och industrin för att fortsätta våra konstruktiva samtal.”

Regeringen skickade i december 2023 ut ett förslag till ett nytt planeringsmål och ett nytt leveranssäkerhetsmål för elsystemet på remiss. För att få ytterligare insikter och synpunkter på dessa föreslagna mål inleds nu dialogen med industrin och energibranschen. Dessa samtal är en följd av det rundabordssamtal som hölls mellan regeringen och representanter från energibranschen under hösten 2023.

De föreslagna energipolitiska målen kommer att integreras i den energipolitiska inriktningspropositionen, som regeringen planerar att presentera för riksdagen den 12 mars. Detta markerar ett viktigt steg i den övergripande strategin för att hantera den pågående omställningen mot hållbara energilösningar.

Imorgon, den 24 januari, kommer regeringen dessutom bjuda in samtliga riksdagspartier till ett övergripande samtal om energipolitikens inriktning. Det förväntas bli en fortsättning på den konstruktiva dialogen för att säkerställa bred politisk förankring och samförstånd kring de framtida energipolitiska åtgärderna.