Nyheter

Regeringen har officiellt bekräftat Riksrevisionens kritik i den nyligen publicerade rapporten om statens insatser för utvecklingen av elsystemet. I en skrivelse som överlämnades till riksdagen idag redovisar regeringen sin syn på Riksrevisionens iakttagelser och rekommendationer angående statens agerande inom rapporten med titeln ”Statens åtgärder för utveckling av elsystemet – reaktiva och bristfälligt underbyggda.”

I granskningsrapporten, som överlämnades till riksdagen förra hösten, konstaterade Riksrevisionen att de statliga aktörerna inte har förberett eller genomfört åtgärder med tillräcklig påverkan på elsystemet för att effektivt förena de energipolitiska grundpelarna om försörjningstrygghet, konkurrenskraft och ekologisk hållbarhet.

Regeringen erkänner Riksrevisionens bedömning att konsekvensanalyserna inför beslut som påverkar elsystemet har varit otillräckliga, och att hanteringen av konsekvenserna har varit kortsiktig och reaktiv. Energi- och näringsminister Ebba Busch kommenterade resultatet och påpekade att Riksrevisionens granskning tydligt visar att regeringens nuvarande omläggning av energipolitiken är nödvändig för att säkra elförsörjningen och skapa långsiktiga förutsättningar för ny planerbar och fossilfri elproduktion.

När det kommer till utlandsförbindelser poängterade regeringen att bedömningen av lämpligheten av ledningen ingår i regeringens överväganden och inkluderar hänsyn till aspekter som de geopolitiska eller strategiska effekterna. Regeringen avvisar dock Riksrevisionens påstående om bristande möjligheter för regeringen att ta hänsyn till dessa aspekter vid prövningen av utlandsförbindelser och anser att inga ytterligare åtgärder behövs på området.

I sammanfattning välkomnar regeringen Riksrevisionens granskning och ser den som ett värdefullt bidrag till det pågående arbetet med att utveckla energipolitiken. Regeringen betonar att man har vidtagit och planerar att vidta åtgärder för att utveckla ett elsystem som levererar fossilfri el där den behövs, när den behövs och till konkurrenskraftiga priser.