Nyheter

I en debattartikel på DN Debatt larmar Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, om den allvarliga situationen där den höga arbetslösheten bland utrikes födda kvinnor utgör en potentiell kris för pensionssystemet. Enligt Chireh utgör dessa kvinnor en ”tickande bomb” i pensionssystemet och kommer sannolikt att bli beroende av statliga bidrag som äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg.

Enligt de presenterade siffrorna är nästan hälften, eller 43 procent, av kvinnor födda utanför Europa i dag arbetslösa, och andelen arbetslösa inom denna grupp i arbetskraften uppgår till 25 procent. Chireh betonar att med det nuvarande pensionssystemet kommer många av dessa kvinnor att förlita sig på statliga stödåtgärder under pensionen.

De resultat som framkommit från riksdagens utvärderings- och forskningssekretariat indikerar att nyanlända kvinnor med låg utbildning i stor utsträckning genomgår förberedande och orienterande utbildning inom etableringsuppdraget utan att i signifikant grad närma sig arbetsmarknaden. Riksrevisionens granskning visar att 70 procent av deltagarna i etableringsprogrammet, som inte hade arbete och skrevs ut från Arbetsförmedlingen, lämnade arbetskraften helt och hållet.

För att motverka en kommande pensionskris föreslår Chireh flera åtgärder. Hon föreslår bland annat en höjd pensionsavgift, riktade språkinsatser och minskade anställningskostnader för att få fler utlandsfödda kvinnor i arbete, samt att göra heltidsarbete till norm. Andra förslag inkluderar riktad information om pension till invandrarkvinnor och minskning av marginaleffekterna i pensionssystemet.

Chireh avslutar artikeln med en stark uppmaning till regeringen, pensionsgruppen och arbetsmarknadsdepartementet att agera genomgripande för att säkerställa en rimlig pension även för utrikesfödda. Hon understryker att bristen på åtgärder nu kan få allvarliga konsekvenser för Sverige och framtidens pensionärer.