Nyheter

Sysselsättningen i Sverige är i en nedåtgående spiral, samtidigt som arbetslösheten stadigt ökar, enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB). Minister Johan Pehrson delade med sig av dessa oroande uppgifter under en pressträff som hölls på onsdagen.

Under det tredje kvartalet steg arbetslöshetsnivån till 7,8 procent, vilket är en ökning från de 7,5 procent som rapporterades under det andra kvartalet. Samtidigt sjönk sysselsättningsgraden något till 69,5 procent under det tredje kvartalet.

Regeringens egna prognoser indikerar en ännu mörkare framtid, med en förväntad arbetslöshet på 8,2 procent nästa år. Johan Pehrson, arbetsmarknadsminister för Liberalerna (L), framhävde detta i sin presentation under pressträffen.

– Enligt regeringens beräkningar kommer antalet arbetslösa att öka med nästan 40 000 personer nästa år, konstaterade han oroväckande.

Sverige står nu inför ett unikt problem där en stor del av befolkningen befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden, och de åtgärder som tidigare regeringar har implementerat har visat sig vara otillräckliga. När det gäller frågan om hur den nuvarande blågula regeringen planerar att bryta segregationen och öka sysselsättningen, gav Pehrson inte något tydligt svar. Han påpekade dock att språkfärdigheter i svenska har visat sig vara en avgörande nyckel till arbete i Sverige.

– Vi har kommit fram till att bristande kunskaper i svenska språket utgör en central hinder för att få jobb i Sverige, förklarade han under pressträffen. Detta är en utmaning som regeringen måste ta itu med för att öppna upp fler möjligheter på arbetsmarknaden och minska arbetslösheten.