Nyheter

Under torsdagen avslöjade Tidöpartierna sina planer för den framtida utvecklingen av kärnkraften och vägen framåt för potentiell nybyggnation av kärnkraftverk. Sverigedemokraterna uttryckte allvarliga farhågor om den nuvarande svenska elproduktionen.

Tobias Andersson (SD) tillkännagav oro över den rådande elbristen i Sverige, och han uttryckte det som ”väldigt illa”. Han underströk att bristen på el och kapacitet är ett problem som påverkar olika delar av landet. Han förklarade detta med orden: ”Vi ser ju att vi saknar såväl el som effekt runt om i Sverige.”

Tidöpartierna fastställde att den svenska elproduktionen har blivit sårbar på grund av den senaste regeringens beslut att minska satsningen på kärnkraften istället för att utöka den. Tobias Andersson (SD), ordföranden i riksdagens näringsutskott, uttryckte sin oro över situationen: ”Vi har stora industrier som tvekar att fullfölja sina investeringar i Sverige och skapa arbetstillfällen på grund av osäkerheten kring tillgången på el. Vissa industrier har till och med valt att etablera sig i andra länder på grund av oro för det svenska elsystemet och elproduktionen.”

Andersson gick vidare med att förklara varför kärnkraften har minskats istället för att utvecklas: ”Det beror på politiska beslut som har syftat till att avveckla kärnkraften, istället för att främja den. Det är denna politik som har lett oss till den nuvarande situationen, och det är nu upp till den nuvarande regeringen att åtgärda detta.”

När det gäller riskerna vid en eventuell köldknäpp i vinter betonade Andersson att det finns en plan på plats. Trots detta var han försiktig med att ge garantier om elproduktionen under hög belastning: ”Det är för tidigt att säga exakt hur situationen kommer se ut under de kallaste timmarna i vinter.”

Avslutningsvis försäkrade Andersson att det kommer att komma fler steg i kärnkraftsfrågan efter de två första som nyligen presenterats, och han betonade att detta är en högprioriterad fråga för Sverigedemokraterna: ”Det är av yttersta vikt för oss, och vi kommer att fortsätta arbeta aktivt i varje del av processen för att påskynda den. Jag är tacksam över att vi nu tar det andra steget mot nya investeringar inom kärnkraften i Sverige, och vi kommer att fortsätta driva för ytterligare åtgärder.”