Nyheter

Svenska bankers aktieägare förbereder sig för rekordutdelningar på 120 miljarder kronor. En siffra som Socialdemokraterna anser vara oacceptabel och som kräver omedelbara åtgärder från regeringens sida.

Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, betonar att regeringen inte längre kan nöja sig med att vara åskådare utan måste agera aktivt för att möta denna utveckling. ”Regeringen måste sluta vara en allmän kommentator om att det här sticker i ögonen, och börja agera,” säger Damberg.

I en tid då löntagare med bolån kämpar mot höga räntor och inflation, ser man att de svenska storbankerna gör rekordvinster. En sammanställning av TT visar att storbankernas totala vinst för 2023 uppgår till 200 miljarder kronor, med förväntade utdelningar och aktieåterköp på 120 miljarder.

Damberg anklagar regeringen för att vara för passiv i frågan och agera mer som en åskådare än en förändringsaktör. ”Kostnaderna för vanliga hushåll har stuckit iväg, och regeringen bara tittar på. De gör ingenting,” tillägger han och föreslår ytterligare åtgärder för att visa att det finns handlingsalternativ.

Socialdemokraterna föreslår att den statliga bolånebanken SBAB ska få utökade befogenheter för att sätta press på de övriga bankerna. Genom att tillåta SBAB att erbjuda helhetslösningar, inklusive löne- och transaktionskonton, tror man att konkurrensen kan öka till fördel för kunderna. För närvarande erbjuder SBAB enbart bolån och sparkonton.

”Bankerna gör enorma vinster just nu. Har vi en statlig aktör så bör den användas för att ge vanliga hushåll och bolånetagare bättre villkor,” säger Damberg och betonar att detta kan underlätta för folk att byta till SBAB samtidigt som det skulle ge SBAB bättre finansieringsmöjligheter för att utmana de etablerade bankerna.

Socialdemokraterna har tidigare föreslagit hårdare beskattning av bankernas övervinster och åtgärder för att göra det enklare och billigare för kunder att byta bank.