Nyheter

Förra året avslöjade Sverigedemokraternas Youtubekanal Riks att Mohamed Ibrahim, vice ordföranden för den somaliska kulturföreningen Rajo i Nynäshamn fuskat till sig läxhjälpsbidrag för miljonbelopp. Nu kan Bulletin avslöja att Mohamed Ibrahim kandiderar till kommunfullmäktige för Centerpartiet i Nynäshamn. Bakom avslöjandet ligger Isabell Eriksson som i dag jobbar för nyhetssajten Bulletin

Det var i maj 2021 som den ideella kulturföreningen Rajo i Nynäshamn avslöjades med att bidragsfuska i Sverigedemokraternas  Youtubekanalen Riks. Det visade sig att företrädare för föreningen hade fuskat sig till bidrag i form av läxhjälpsbidrag från Skolverket på över en miljon kronor. Föreningen påstod sig också hålla på med idrottsaktiviteter. Dock visade sig allt vara en bluff och föreningen hade stulit videomaterial från en journalist och lagt upp på sin egna hemsida för att få det att framstå som att idrottsverksamhet bedrevs under kulturföreningen Rajo.

Avslöjandet ledde till att Skolverket öppnade upp ett ärende mot kulturföreningen en månad senare, vilket ledde till att föreningen fick ett återbetalningskrav till Skolverket på cirka 600 000 kronor i augusti. Den andra hälften var ännu inte utbetalad och drogs därför tillbaka. Ett par månader senare avregistrerades föreningen, i december 2021. Enligt Bulletin så har kulturföreningen Rajo återbetalat hela kravet. 

Nu ska alltså den den fuskande somaliern Mohamed Ibrahim ge sig in i den kommunala politiken och kandiderar för Centerpartiet i Nynäshamn. Dåvarande vice ordföranden för Rajo kandiderar till kommunfullmäktige för Centerpartiet i Nynäshamns kommun och står på partiets lista på plats nummer nio. Document har försökt att nå Mohamed Ibrahim för en kommentar och fråga honom vilken politik han kommer att bedriva i Nynäshamns kommun. Vi har dock inte lyckats att komma i kontakt med honom.

Document har sökt Centerpartiet i Nynäshamn för en kommentar och deras kontaktperson Solveig Sigridsdotter Thörnblom  svarar på SMS att ärendet är under utredning.

Vi diskuterar för fullt hur vi ska göra.

Solveig Sigridsdotter Thörnblom berättar för Document att dom är aktiva i ärendet men att saker tar tid på grund av att myndigheterna arbetar långsamt. Men de kommer att komma med ett beslut och ställningstagande.