Nyheter

Den tidigare SD-politikern Rebecca Ädel stängdes av från sin tjänst som högstadielärare efter att Expressen och Expo avslöjat hennes mångåriga aktivism inom nazismen. Nu ska hon lämna sin anställning vilket ger henne tjugo månadslöner på sammanlagt drygt 800 000 kronor. Detta efter en överenskommelse med kommunen.

– Vi har valt att inte slutföra utredningen och det är eftersom det slutits en överenskommelse med arbetstagaren kring tjänstens upphörande, säger Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamns kommun.

Det var i slutet av oktober som Expressen och den vänsterextrema bloggen Expo avslöjade att SD-politikern och högstadieläraren Rebecca Ädel haft mångåriga kopplingar till grupper kopplade till nationalsocialism. Hennes aktiva år som skribent på en sajt som sprider nazistiskt propaganda var mellan 2011 till 2013. Där skrev hon bland annat att hon välkomnade en ny Hitler, talat om svarta som ”negrer” och sagt sig vilja ”skjuta skallen av” en känd kvinnlig författare. Utöver att själv vara skribent på nazistsajten korrekturläste Ädel andras texter på sajten.

Efter avslöjandet meddelade Nynäshamns kommun att de skulle utreda hennes roll som lärare på en högstadieskola i kommunen. För några veckor sedan stängdes hon också formellt av från sin tjänst som lärare. Efter en utredning så har nu kommunen kommit överens med Ädel om att hon ska sluta sin tjänst som högstadielärare på en skola i kommunen.

– En överenskommelse är något som är ömsesidigt så det är nåt som vi kommit överens om och vi kan inte gå in på detaljerna om det mer än att vi har gjort en överenskommelse, säger Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen.

I överenskommelsen framgår det att Ädel får ett avgångsvederlag på 20 månadslöner, vilket blir 803 400 kronor som ska betalas ut som ett engångsbelopp.

Ädel sitter kvar som ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Nynäshamn.