Nyheter

SD-politikern Rebecca Ädel lämnade Sverigedemokraterna i förra veckan, efter att Expressen och Expo avslöjat att hon spridit nazistisk propaganda på nätet under flera år.  Det var när Ädel var i 20-års åldern som hon var aktiv skribent på den nazistiska sidan Nordfront.  Där hon bland annat hyllade Hitler.

Nynäshamns kommun uppger nu att hon även tas ur tjänst som lärare medan de undersöker ärendet.

– Även om vi på Nynäshamns kommun tar kraftfullt avstånd från de uttryck och åsikter som den här medarbetaren tidigare ska ha yttrat behöver vi få klarhet i om och i så fall på vilket sätt detta kan ha skett i medarbetarens nuvarande roll som pedagog, säger Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Enligt Petra Kålbäck, tillförordnad kommundirektör, fattades beslutet ”tillsammans med medarbetare och fackliga organisationer i Nynäshamns kommun”.

”Vi har haft regelbunden kontakt med medarbetaren efter det som kom fram i fredags och vi har tillsammans kommit fram till att det är bäst att medarbetaren tas ur tjänst. Detta av säkerhetsskäl för alla inblandade under tiden som vårt fortsatta arbete pågår med det här personalärendet”, säger Petra Kålbäck, i ett pressmeddelande.

Det var i slutet av 2010 som Rebecca Ädel skrev för  Nordisk.nu innan engagemanget fördjupades efter 2011. Då började hon att skriva för nazistiska Svenska motståndsrörelsens propagandasajt Nordfront.